På Harritslevvej i Bogense ligger en meget stor virksomhed med rigtig mange m² under tag. Lige så mange udendørs m² udgør den samlede virksomhed.
Det summer af liv ude som inde, og der bliver trænet flittigt på hele ejendommen. Selv beslagsmeden er i gang med at sko en hest i den ene stald.
Det er Bogense Ridecenter, der er ejet af ægteparret Ulrik og Pernille Kjær. Begge har et solidt kendskab til heste og ikke mindst til ridesporten.
Ulrik begyndte at ride allerede som 5-6-årig. Hans farfar havde meget stor interesse for heste, og det fortsatte med hans forældre, der red på landsholdsniveau. Som 16-årig flyttede han til Odense og gik i lære som berider. Der var han i tre år og flyttede derefter til Fredericia i tre år.
Så flyttede Ulrik til Tyskland, hvor han arbejdede med heste i syv år:
”Der var en pige fra Bogense, som arbejdede for mig. Hun fortalte at en ejendom med ridefaciliteter i Bogense var kommet til salg, og da vi i mellemtiden var blevet forældre, kom snakken på om det var tiden at flytte til Danmark og Bogense. Med til historien hører også, at jeg på det tidspunkt red som professionel, og det betød at jeg var væk hjemmefra i næsten alle weekender. Enden på det hele blev at vi købte ejendommen, og det er nu 19 år siden.”
Bogense Ridecenter opstalder heste for udefrakommende, der kommer og rider og modtager undervisning. Der er tre, der underviser på alle niveauer, og det er både i spring og dressur.
Så er der hele beriderdelen. Det er folk der har heste. som måske aldrig har haft en saddel på og skal lære det hele fra bunden. Der er også mange der kommer med lidt ældre heste, som skal videreuddannes og måske skal ende med at blive konkurrenceheste.
Ulrik og Pernille har også en del heste selv, der skal videreuddannes med salg for øje, forklarer Ulrik:
”Her kommer det spændende ind. Det er lidt som gynger og karruseller. Nogle heste bliver en god forretning, og andre giver ikke det forventede udbytte. Det kan være svært at bedømme en helt ung hests udvikling. En hest man virkelig tror på kan blive en skuffelse og vice versa. Så det er altid spændende, hvordan de udvikler sig. De heste jeg arbejder med, er dem der udviser et virkeligt potentiale. De er specielt udvalgte, og forventningerne til dem er meget høje. Det er dem der gerne skulle vise sig at slå igennem på højt konkurrenceniveau.”
Lidt avl bliver der også tid til, men det er i meget lille målestok. Det bliver måske til et par føl om året. Avl kan ikke svare sig, fortæller Ulrik. Selvom det er dyrere at købe heste på 2-3 år, så kan man se hvad man får. Det kan man jo af gode grunde ikke, hvis man selv avler.
Derudover er der også hele elevskolen. Den ligger i Hestehavens Rideklub, hvor der er 12 heste tilknyttet. Her kommer børn, unge og voksne og træner med egen hest eller lejer en hest på skolen. Her skal nævnes, at rideklubben kan fejre 25-års jubilæum her den 17. september. Så sæt endelig kryds i kalenderen.
Bogense Ridecenter har tre ansatte. Ulrik og Pernille Kjær samt en medarbejder mere. Ud over dem er der også en medarbejder i rideklubben.
Ridecentret har et rigtig godt samarbejde med NEET, specielt VisitNordfyn. Her kan man booke guidede rideture, der går ud i den smukke nordfynske natur. Man køber turen hos NEET og møder op på ridecenteret, hvor der en sadlet hest klar når man kommer. Sådan en tur ud i naturen varer ca. fem kvarter og er meget populært hos de nordfynske turister. Der er også øvede ryttere blandt turisterne, som lejer en hest og rider ud på de fine ridestier lige uden for centret.
”Jeg bliver ikke mangemillionær af at drive centret, men det løber rundt”, fortæller Ulrik. ”Selv om det koster at benytte faciliteterne, så er det også forbundet med store udgifter at holde det hele i gang. Jeg ved ikke, hvad jeg laver om ti år. For det er hårdt, og det kræver mange arbejdstimer at drive ridecentret, men jeg har en passion for at arbejde med unge mennesker og deres heste. Så mon ikke jeg stadig arbejder med det.”
Det skal også lige nævnes, at Ulrik også selv uddanner nye beridere, der så i sin tur uddanner heste rundt omkring på andre stalde.
Dansk Rideforbund har også headhuntet ham til et landstrænerjob. Det er de unge springryttere, der får glæde af hans kompetencer. Det drejer sig om den talentudvikling, der er helt essentiel for den fremtidige elite blandt springrytterne.
Hestehavens Rideklub holder til i ridecentret og har over 200 medlemmer, primært fra Nordfyns Kommune, fortæller Hanne Stenvang, der er kasserer i klubben:
”Der er en stor bredde i klubben, så der er børn helt ned til fem år, og de ældste medlemmer er over 70 år. Det er både drenge og piger der rider, og de kan blive undervist i både spring og dressur, og de helt nye starter på rideskolens heste. Håbet er, at de på sigt bliver så gode og rutinerede, at de vælger at få deres egen hest og udvikler sig til dygtige ryttere. Der bliver også flere gange årligt holdt stævner i de forskellige klasser, så alle kan opleve konkurrencer. Det gælder både nationale og internationale stævner. Og så er der selvfølgelig hyggen og det sociale i klubben, som er meget vigtigt. Ridelejre er også et tilbud til rideklubbens medlemmer.”
Så aktivitet er der nok af i det nordfynske ridecenter.
Seneste kommentarer