Hos Skamby El ApS tænkes der på grøn omstilling i hele værdikæden. Det gælder internt, det gælder leverandører, og det gælder alle kunderne.
Bæredygtighed ligger altid som en følgesvend hos alle de aktører, der tager beslutninger når opgaver skal løses.
Skamby El ApS ejes og drives af Robin Jakobsen og hans kone Malene. Virksomheden er en familievirksomhed, som Robin og hans søster overtog fra faderen i 2002. For 11 år siden overtog Robin og hans kone så hele forretningen. For øvrigt er faderen på 76 år stadig aktiv i virksomheden.
Fremtiden ser lys ud
”Vi havde faktisk 50-års jubilæum i 2020, men de festligheder, der var planlagt, er udskudt til i år”, fortæller Robin Jakobsen. Og da han også er fyldt 50 år, ja så har han jo været med hele vejen.
Der er ansat 11 medarbejdere i Skamby El, hvoraf de fire er lærlinge og en er i fleksjob. Så det tegner godt for fremtiden i branchen. Her indskydes lige, at de leder med lys og lygte efter en svend mere, men at de ikke hænger på træerne, selv om det er coronatider. Som en sidebemærkning fortæller Robin, at de i hans tid har færdiguddannet ikke færre end 42 lærlinge. Imponerende.
”Hos Skamby El sælger vi rigtig mange hvidevarer, men vi har ikke lager. Kunderne får præcis det de vil have, plus en rigtig god service og vejledning. Det er måske en lille smule dyrere hos os, men det betaler kunderne gerne for.”
Kunderne befinder sig primært i nærområdet og på resten af Fyn. Dog er der nogle maskiner, der vinder folie om blomsterbakker, som befinder sig i hele landet, og de skal jo også serviceres.
Næsten alle Skamby El’s kunder er inden for industri og lignende. Der er meget få private kunder i kartoteket.
Fremtiden for Skamby El ApS ser lys ud, forsikrer Robin. Der er dog en flaskehals omkring rekruttering af nye medarbejdere. Der er meget få ledige elektrikere, så der er kamp om dem. Men som Robin siger, så kan han tilbyde et sindssygt godt arbejdsmiljø med rigtig gode kolleger. Og de bliver forkælede, understreger han.
Genbrug og renovering betaler sig
Skamby El arbejder med de verdensmål, der er relevante i forhold til virksomheden.
Robin nævner som et eksempel, at han jo får varer i papkasser fra leverandører hver dag. Men i stedet for at smide pappet ud, bliver kasserne genbrugt i hans kones webbutik Kræzen, når hun sender varer ud til sine kunder.
I virksomheden gør de generelt meget ud af at reparere mange ting for kunderne, i stedet for at der skal indkøbes nyt.
”Det kan ret ofte betale sig for kunderne at deres udstyr bliver repareret og serviceret, fremfor at investere i nyt. Vi gør meget i at renovere el- motorer. De bruges jo alle steder i samfundet, og der er virkelig et stort marked for nyrenoverede motorer.”
Grøn tankegang har vundet
Hos deres kunder i landbrug og industri er der også kommet en tendens til ikke bare at kassere. Der bliver i stigende grad fokus på at bevare og reparere.
Så ud over at skifte til mindre energiforbrugende lys, varme og andre installationer, så har kunderne også fokus på genbrug.
”Jeg er helt sikker på, at der inden for de næste 10 år vil være lovkrav om, at ting skal kunne genbruges. Meget mere bliver standardiseret, og dermed kan det anvendes bredere. For ungdommen kræver det. Og så bliver det”, forudser Robin.
Ligeledes ser man flere og flere steder at der bliver installeret anlæg, der kan opbevare strøm fra vindmøller, og så slippe det ind på nettet igen, når det ikke blæser så meget.
Robin fortæller at det i det hele taget er noget, der bliver forsket i. Nemlig det det at opbevare energi. Man kunne jo også godt tænke sig at opbevare solenergi fra om sommeren hvor vi ikke bruger så meget energi, til om vinteren hvor forbruget er stort.
Så Robin konkluderer, at den grønne tankegang har vundet frem over det hele.
Seneste kommentarer