Det er meget underligt og dybt alvorligt med den Corona-virus. Det med at mange er sendt hjem fra arbejde, at virksomheder og offentlige institutioner lukker ned, men ikke mindst hvor det ender og hvor lang tid det varer.

Som statsministeren sagde, er vi på ubetrådt jord, og ingen har prøvet noget tilsvarende. Ikke engang under 2. Verdenskrig.

Så endnu en gang skal det indskærpes at efterleve det, myndighederne beder os om. Der skal ikke underdrives nogen steder, for det er dybt alvorligt. Selv vores dronning er nu trådt i karakter og gav en røffel til de uansvarlige.

Men hvordan står det så til med erhvervslivet og turismen her på Nordfyn i denne tid? Vi har besluttet os for at spørge forskellige virksomheder i forskellige brancher om hvordan det er i erhvervslivet lige nu. Ligeledes kigger vi på den øjeblikkelige situation i turistbranchen.

Sidste udmelding inden artiklen her går i trykken er, at Folketinget har vedtaget en hjælpepakke på samlet 40 mia. kroner. Den er øremærket til enkeltmandsvirksomheder samt iværksættere. Desuden til brancher, der er specielt hårdt ramt af krisen. I kan se mere på virksomhedsguiden.dk.

Turismen

”For det nordfynske turisterhverv ser det måske ikke så mørkt ud, som man kunne tro, selv om det er meget tidligt at spå om hele sæsonen. Det ser dog ud som om, at mange af de manglende bookninger på feriehuse og campingpladser fra vores traditionelle udenlandske gæster, til dels bliver kompenseret af flere danske bestillinger. Der er såmænd eksempler på campingpladser, hvor bookninger fra danske turister overstiger deres normale totale bookningstal,” fortæller Rikke Lindhøj fra Nordfyns Erhverv og Turisme.

Der er dog mange andre aktører inden for eller afledte af turistbranchen, der går en foreløbig usikker tid i møde.

Virksomhederne

Her skal vi høre forskellige virksomhedsejere, hvordan de er påvirket af denne krise:

Janni Christiansen, Butik Artico i Otterup:

Janni fortæller, at Coronaudbruddet bestemt kan mærkes i hendes butik. Måske skulle man ikke tro, at det ville mærkes i lige præcis hendes butik, da de fleste af hendes varer er til hjemmesysler. Det er nemlig garn og andet tilbehør, der er i butikken.

Hendes tøjkollektion sælges der heller ikke meget af i disse tider. Det må være fordi folk er nervøse for deres økonomi, siger hun.

Janni har også måttet henvende sig til udlejeren af hendes butik samt hendes leverandører for at få henstand. Der har heldigvis været en stor grad af forståelse for hendes situation, fortæller hun.

Per Johnsen, Ultrafilter i Søndersø:

Per fortæller, at de bestemt kan mærke denne Corona-tid, vi lever i for nuværende. Omsætningen er faldet med ca. 50%, og han har været nødt til at sende to medarbejdere hjem.

Han mener, at det simpelt hen er mangel på teknikere rundt omkring i verden, der er skyld i nedgangen i omsætningen. Men det kommer jo igen, for filtrene skal jo skiftes på et tidspunkt, som han siger. Men så kan der på det tidspunkt opstå flaskehalse, tilføjer han.

Thomas Traberg-Larsen, Compusoft i Søndersø:

Thomas fortæller, at de også har mærket Corona-epidemien. Det tydelige er, at ud af de 34 medarbejdere er der kun to tilbage på virksomheden. Resten arbejder hjemmefra. Der er mange af deres kundeløsninger, der digitalt kan testes hjemmefra, blandt andet meget software.

Desuden er al Compusoft support klar ved behov.

Det kan dog også mærkes ved, at mange af deres kunder inden for camping, vandlande, wellnes og svømmehaller ikke kommer i gang til påske. Det er specielt på det tyske marked, at det kan mærkes.

Når så det hele vender, ja så skal vi bare være klar, for så bliver der virkelig travlt med at få det hele op at køre, slutter han.

René Madsen, Daglig Brugsen i Morud:

René fortæller, at der ved udbruddet af epidemien var en smule panik blandt folk, men at det hurtigt gik over. Så det varede ikke længe, før det meste var tilbage til normale tilstande. Dog er der nogen varegrupper, der er lidt længere om at nå frem. Men det tager folk helt afslappet. Er der ikke den ene slags rugbrød, ja så tager folk bare et andet mærke uden nogen sure miner.

Og som han siger, det positive er jo at det hele har givet en lille omsætningsfremgang.

Et noget dystert billede der tegnes. I alt fald for nogle virksomheders vedkommende. Vi ser dog en stor grad af kreativitet ude i virksomhederne for at afbøde noget af denne krise. Fra NEET’s side vil der blive etableret rådgivningsfunktion, hvor man vil kunne trække på os erhvervskonsulenter, samt på eksterne samarbejdspartnere.

I kan også selv kigge på mulighederne for at få støtte fra de statslige puljer, som finansministeren har fortalt om på de seneste pressemøder. Det findes på www.virksomhedsguiden.dk

I kan også støtte det nordfynske erhvervsliv – se her hvordan!