Det er selvfølgelig en påstand, men nok en påstand de fleste er enige i. I den kommende weekend er der rig mulighed for at se tusinder af roser i Danmarks hyggeligste købstad Bogense. I weekenden den 5. og 6. august afvikles den store event for 17. gang.
Jette Kærgaard er leder af Rosenfestivalen og er vel nærmest at betegne som ’’Mrs. Rosenfestival’’, men det er faktisk en forening, der afvikler Nordfyns Rosenfestival. Foreningen har som formål at skabe opmærksomhed omkring roser, tiltrække gæster og skabe omsætning til Nordfyn, og det må man vist sige er lykkedes.
Fra at være en lille nystartet festival, uden nogen egentlig identitet, er Rosenfestivalen vokset og er i høj grad med til at brande Nordfyn og er nærmest landskendt og tiltrækker mere end 30.000 gæster hvert år den første weekend i august.
Baggrunden for festivalen er den meget store rosenproduktion, der finder sted hos Grønløkke Planteskole og hos Buddes Planteskole. Mere end 80% af alle danske haveroser produceres på Nordfyn. Salget foregår til plantecentre, og langt størstedelen går til eksport.
Der har været mange high-lights gennem årene, der har haft indflydelse på festivalens udvikling, bl.a. HKH Prinsesse Maries besøg i 2010. Poulsen Roser havde givet HKH Prinsesse Marie og HKH Prins Joachim en rose i bryllupsgave. Finn Jensen fra Grønløkke Planteskole foreslog, at rosen skulle døbes i Bogense.
”Med kongeligt besøg skete der en kæmpe udvikling i besøgstallet. Festivalen gik fra at være en godt besøgt festival til at være en festival, der fyldte hele Bogense”, fortæller Jette.
Herefter har festivalen målrettet gået efter at tiltrække kendte gæster til at åbne. Kendisser har en tiltrækningskraft både på presse og publikum, og begge dele er vigtige for afviklingen af festivalen. Festivalen har haft besøg af mange store navne, bl.a. HKH Prinsesse Benedikte, Bent Fabricius Bjerre, Birthe Kjær, Hilda og Keld Heick og Ulf Pilgaard.
Temaet til årets Rosenfestival er ’’Danske film’’, og netop derfor er det fantastisk, at Ghita Nørby er gæst på festivalen. Hun åbner festivalen lørdag kl. 10 og døber efterfølgende en ny rose, som hun og Jim Lyngvild har skabt sammen. De har hos rosenforædler Rosa Eskelund forædlet en ny rose, det vil sige splejset to roser til en ny, og denne nye rose vil blive døbt til festivalen her i weekenden. Det foregår på lørdag kl. 10.30 ved Manneken Pis.
Jim Lyngvild, som for nylig sammen med Trine Jepsen har købt Harridslevgaard Slot, udsmykker salene på Bogense Rådhus og dækker her et eventyrligt rosenbord. Jim Lyngvild udgiver i forbindelse med Rosenfestivalen bogen ” Eventyrlige Roser”. Efter Jims besøg på festivalen i 2019 er han blevet så forelsket i denne smukke blomst, at det nu er blevet til en bog, og han har planer om en rosenpark ved Harridslevgaard.
En del af de dekorationer der udsmykker Bogense den kommende weekend, vil netop vise temaer omkring danske film. Et hold af frivillige har hele vinteren arbejdet med at planlægge dekorationer, og der er dekorationer fra gamle danske film, men sandelig også fra helt nye film.
Den gamle købstad er en fantastisk kulisse til at afvikle Rosenfestival i, og dekorationerne i temaet har tilknyttet en historie om filmen. Selvfølgelig er der også de kendte store dekorationer som er med hvert år, som påfuglen, byporten og selvfølgelig ”Rådhushaven” hvor p-pladsen foran Bogense Rådhus omdannes til den smukkeste have for en weekend. Som noget nyt i år er også Bogense Vandtårn pyntet med roser.
Igen i år når antallet af udsmykkede rosenhoveder op på over 100.000. Et svimlende antal.
Sådan en stor festival kræver et meget stort antal frivillige. ”Ingen frivillige – ingen Rosenfestival. Så enkelt er det faktisk”, siger Jette Kærgaard.
Der er mere end 200 frivillige, der er aktive omkring festivalen. De bruger rigtig mange timer på projektet, og nogen tager ovenikøbet ferie op til og under Rosenfestivalen for at være med til at afvikle Rosenfestival.
En gruppe af frivillige arbejder med festivalen hele året, for allerede i september starter planlægningen af næste års festival. Rosenfestivalen har så stort og omfangsrigt program, at det er et helårsarbejde at afvikle festivalen og holde det flotte niveau igen og igen.
Der er store forventninger til Nordfyns Rosenfestival i år. Og det er tidligere års succeser der giver grobund for optimismen. Igen i år afvikles kunstudstilling, hvor en af Danmarks dygtigste blomstermalere udstiller i Multisalen på Bogense Skole.
Som noget nyt er der ’’have talks’’ i boghandlerens have. Her kan man bl.a. møde Peter Bonde, der er slotsgartner på Egeskov Slot og fortæller om Egeskovs slotshave. Den lokale havearkitekt Janne Fuglsang kommer og fortæller om hvordan man designer og indretter en have. Rosa Eskelund, verdens eneste kvindelige rosenforædler fortæller om hvordan hun arbejder med rosenforædling.
”Der er lagt utrolig mange kræfter af rigtig mange frivillige og fra festivalens side, og selvfølgelig er vi optimistiske og tror på endnu en stor succes for dette års Rosenfestival,” siger Jette Kærgaard.
Seneste kommentarer