NEET var på virksomhedsbesøg på Havrekær 38 i Veflinge, hvor de tre virksomheder LKN Byg & Anlæg A/S, Skydoor ApS og Murerfirmaet K. Wichmann ApS ligger.
Vi mødtes med Kent Nicolaisen som er medejer af alle tre selskaber. Han driver til dagligt LKN Byg og Skydoor med en stab på sammenlagt omkring 40 mand. Ud af de ca. 40 medarbejdere er der 4 tømrerlærlinge og 2 murerlærlinge, og der er altid lærlingeforløb i gang.
”Det er krævende at have lærlinge, uanset hvor trænede ens svende bliver i denne disciplin, men jeg synes at man som mester er forpligtet på at uddanne alle de lærlinge, man har mulighed for.”
Grøn omstilling af byggebranchen
Den grønne omstilling tager fart rundt omkring i erhvervslivet på tværs af brancher. Byggebranchen er ingen undtagelse; byggereglementet strammes år for år og medfører skærpede krav til bæredygtigheden af byggeprojekter, affaldshåndtering, mm.
Især ved større nybyggeri skal udviklingen gå stærkt. Udover de skærpede lovkrav begynder flere og flere i markedet at efterspørge bygherrer som kan udføre byggeri efter den frivillige DGNB-standard, hvilket munder ud i enten en bronze, sølv, guld, eller platin-certificering, afhængigt af bæredygtigheden af byggeriet. En DGNB-certificering tager hensyn til både social-, miljømæssig-, og økonomisk bæredygtighed, der udarbejdes en livscyklusanalyse af alle enkeltkomponenter, og det færdige byggeri.
LKN Byg var med under opførelsen af Plus Packs nye lager i Odense, som var DGNB-certificeret med sølv, og er aktuelt med på udvidelsen af Nordfyns Kommunes døgninstitution, Langebyhus i Søndersø, som også DGNB-certificeres, hvor murerarbejdet udføres for samarbejdspartneren Tømrerfirma Madsen.
Bæredygtige støttekroner?
På matriklen i Veflinge går den grønne omstilling sin ”sejrsgang”: i juli fik Skydoor ApS tilsagn om 250.000 kr. i tilskudsmidler til udarbejdelse af en EPD til virksomhedens skydedøre. EPD, som står for Environment Product Declaration, eller på dansk ’Miljøvaredeklaration’, er en udvidet produkt-livscyklusanalyse.
EPD’en vil gøre skydedørene, som i forvejen er af FSC-mærket skandinavisk træ, endnu mere attraktive i bæredygtige byggeprojekter, da produktets samlede miljøpåvirkning kan føres direkte ind i det samlede grønne regnestykke.
Lige nu er det muligt for alle danske CVR-numre i SMV-klassen at søge midler igennem SMV:Grøn
Dobbelt bundlinje
Tidligt i 2022 var Energi Fyn forbi for at identificere energibesparende tiltag. Siden Energi Fyns besøg er bl.a. al belysning udskiftet til LED, der kommet start/stop funktion på kompressionsanlæg, der kommet lyssensorer i alle lokaler og automatisk temperaturregulering udenfor arbejdstid. Senest har Kent udskiftet dieselbilen med en elbil, som på de 30.000 årlige erhvervsmæssige kilometer udleder CO2 sammenlignet tidligere. Alt sammen noget der er af betydning på både den miljømæssige og den økonomiske bundlinje.
”Vi gør hvad vi kan af grønne og energibesparende tiltag, fordi det giver mening på mange måder – ikke mindst på de to bundlinjer der hedder økonomi og bæredygtighed… Det bliver helt sikkert fremtiden at vi skal levere vores eget CO2 regnskab, men også at vi kan vedlægge en CO2-pris sammen med tilbuddet. Bæredygtig virksomhedspraksis er ikke længere bare et konkurrenceparameter, men en adgangsbillet til ”det store marked.”
Se mere om virksomheden på lknbyg.dk
Din virksomhed
Hvis din virksomhed er ved at være klar til første, eller næste skridt, mod det voksende marked med krav om bæredygtige leverandører – så kontakt gerne NEETs erhvervskonsulent Martin Hjorth mrh@neet.dk / 61191599
Seneste kommentarer