På Kærsgaard i Hjadstrup på Nordfyn dyrkes der sundhed. Det er nemlig jordens afgrøder der er i centrum, og det er som bekendt den rene sundhed.
Kartofler, jordbær, asparges og meget andet gror der på de mange hektar, der hører til gården.
Martin Knudsen driver virksomheden sammen med sin far, og de er henholdsvis 5. og 6. generation på stedet.
”Virksomheden startede samtidig med, at gården blev bygget i 1896. Virksomheden er landbrug og gartneri. Lige siden starten har virksomheden været i en organisk vækstfase. År efter år er der kommet mere til, og det skal gerne fortsætte. Vi er i gang med en glidende overtagelse med generationsskifte. Det har vi været i gang med længe, og vi følger den rådgivning, vi har fået i den forbindelse.”
Hjadstrup Kartoflen
Jorden er på ca. 300 hektar med planteavl, 35 hektar med løg og arealer med forskellige typer kartofler og også flere hektar med plukærter.
Der er desuden afgrøder som korn, græs og raps i porteføljen. Så risici er spredt godt ud.
Kunderne er også mangfoldige. Der er en stor aftager som GASA, hvor mange store portioner afleveres. Men det er et engrosled, som sluger lidt af fortjenesten. Derfor sætter Martin også pris på de direkte leverancer til lokale nordfynske aftagere, og her er der mange: Coops butikker i alle byerne og Meny i både Otterup og Bogense, der alle har lokale råvarer til kunderne.
Butikkerne slår på, at de har lokale varer, så Martins kartofler går under navnet Hjadstrup Kartoflen i SuperBrugsen i Otterup.
”Kartoflerne bliver gravet op fra kl. 5 om morgenen og er typisk i butikkerne inden middag. Det er da det tætteste, man kan komme på friskopgravede kartofler fra egen have,” uddyber Martin.
God omsætning
I det daglige er det kun far og søn, der driver bedriften. Dog er der nu ansat en landbrugselev, så de er tre fuldtidsansatte.
Når det så er sæson, ja så vokser arbejdsstyrken med 10-15 mand. Det er typisk rumænere, men de bliver sværere og sværere at få fat i, da deres forhold i hjemlandet er blevet meget forbedret gennem de senere år, betoner Martin.
Der produceres ca. 2000 tons løg hvert år, og der plukkes mellem 60- og 80.000 bakker jordbær. Martin er ikke helt sikker på, hvor mange kartofler der præcist bliver produceret, men lægger vægt på, at de er håndopsamlede.
”Det kan faktisk godt lade sig gøre at tjene penge på gårdbutikken. Vi er på gården alligevel og skal ikke have ansatte specielt til den opgave. Men det er ikke kun gårdbutikken, vi tjener penge på. Der er både god omsætning og avance på hele den store bedrift, og så er det jo lidt sjovere at gå på arbejde,” siger Martin.
Martin vil fortsætte med en rolig organisk vækst, der på sigt vil skabe flere arbejdspladser på virksomheden. Han vil gerne have fat i flere butikker, der vil have lokale varer, og kigger mere og mere mod Odenses store marked.
Igen en nordfynsk virksomhed, der sprudler af optimisme og ser en positiv fremtid for sig – med øget beskæftigelse til følge.
Seneste kommentarer