Den store sprogfestival ’’SPROGENSE’’ afholdes for 3. gang i Bogense, hvor det går løs 15. og 16. september.
Sprogfestivalen er kommet i stand via et samarbejde mellem Nordfyns Erhverv og Turisme og Dansk Sprognævn. Sprognævnet har til huse i netop Bogense, så et samarbejde var nærliggende.
Susanne Geil fra NEET er tovholder.
”Festivalen er vokset markant over de tre år, og det ses klart på det store antal billetter, der bliver booket på forhånd. Sproget i sig selv har nok fået mere tyngde ved dette års festival. Vi er blevet skarpere og dygtigere til at få tingene til at handle om sproget. Om det er legeaktiviteter, underholdning eller noget helt tredje, ja så er sproget i centrum.”
Sprogfestivalen har en projektperiode på tre år, og det er gået bedre og bedre.
”Vi var meget usikre i starten, for ingen vidste om der var et marked for en sprogfestival på Nordfyn. Ovenikøbet måtte den første festival aflyses på grund af corona-pandemien, og hvordan ville det så blive modtaget, når vi prøvede igen året efter? Jo, der var kriller i maven. Så jeg er glad for at det har vist sig, at der er et marked for at dykke ned i sproget.”
Til sådan en sprogfestival kommer der mange forskellige mennesker. Nogle har en professionel tilgang til sproget, andre er nysgerrige, og andre igen kommer måske for at lære. Hvordan finder man en balance, så alle får en rigtig god oplevelse ved festivalen?
”Det har bestemt også været en udfordring. Der skal være en faglig tyngde for de virkelig sprogkyndige, for ellers har festivalen ingen berettigelse. Og det er præcis her, at Dansk Sprognævn kommer ind i billedet. Samtidig har festivalen ingen berettigelse for NEET, hvis den ikke formår at tiltrække det brede publikum til Nordfyn. Der skal simpelthen være noget for alle, og her er det at den vigtige balance skal være overalt ved festivalen.”
Susanne har sparret med masse mennesker for at ramme det helt rigtige miks. For der er ingen facitliste at gå efter.
I år får SPROGENSE besøg af Rikke Thomsen, som har modtaget Modersmål-Prisen for sin indsats for den sønderjyske dialekt. Hun synger udelukkende på sønderjysk, og i selskab med journalist Rasmus Gade vil Rikke – udover de musikalske indslag – levende og ærligt fortælle om sin tilgang til den sønderjyske dialekt, sine musikalske overvejelser og de kulturelle aspekter af det at skrive sange på sønderjysk.
Designer, iværksætter med mere Jim Lyngvild kommer forbi til en snak om shitstorme, forfatteren Kim Leine fortæller om sin succesroman ’’Kalak’’, og Adrian Hughes holder et fuldt booket foredrag om at tale ordentligt. Dansk Sprognævn byder indenfor, og man kan bl.a. møde direktøren Thomas Hestbæk Andersen til en debat om dansk.
Overalt i Bogense er der aktiviteter. Både børn og voksne vil møde sjove, lærerige og spændende aktiviteter med sproget i centrum. Så tag familie og venner under armen og kom og oplev en anderledes men usædvanlig spændende festival, hvor der selvfølgelig er mulighed for at få noget at spise og drikke undervejs.
Seneste kommentarer