Det er win-win-win, når en borger, kommunen og en virksomhed alle får glæde af at et menneske er kommet i fleksjob.
Borgeren får arbejdsglæden og selvværdet tilbage, kommunen får aktiveret en borger og styrket økonomien, og en virksomhed får en billig fleksibel arbejdskraft.
Vi ved, at der rundt omkring i Nordfyns Kommune, ligesom i alle andre kommuner, bor borgere med en nedsat erhvervsevne. Det kan der være mange grunde til, og desværre for nogen ender det med en invalidepension. Men der findes en lang række succeshistorier om folk, der er kommet i fleksjob frem for pension.
Som ovenfor skrevet, kan det at komme i fleksjob virkelig være en win-win situation.
Der er mange fordele ved at have en fleksjobber ansat
Bo Andersen er virksomhedskonsulent i fleksjobteamet i Jobcenter Nordfyn:
”Vi har meget nær kontakt til de virksomheder, vi arbejder sammen med. Men vi vil gerne i kontakt med flere virksomheder i et tættere samarbejde. Det er både Jobcentret der kontakter virksomhederne, hvis de synes der er et godt match med en fleksjobber, men det er også tit, det sker den anden vej.”
En fleksjobber er en person, der af den ene eller anden grund ikke kan klare et fuldtidsjob, men som stadig meget gerne vil bevare tilknytningen til arbejdsmarkedet. Det er i princippet alle brancher der kan ansætte en fleksjobber, selvfølgelig med respekt for de begrænsninger der måtte være. Det gælder både faglærte og ufaglærte, for der bliver altid taget hensyn til den enkeltes formåen.
”Der er mange fordele ved at have en fleksjobber ansat. Blandt andet i en virksomhed, hvor det er et meget lille timetal der er behov for, eller hvis en medarbejder skal frigøres til andre opgaver over en kortere eller længere periode. Generelt er det sådan, at fleksjobbernes timetal ligger imellem 5 timer om ugen og op til 20 timer om ugen, så det er en meget fleksibel størrelse. Vi har også set eksempler på fleksjobbere, der på sigt er nået op på fuld til og er blevet ansat på ordinære vilkår i virksomheden.”
Det er en rigtig god løsning for en lille butik
Indehaver af dametøjsbutikken Giørtz i Otterup, Pernille Giørtz, har en fleksjobber ansat.
”Det er en rigtig god løsning for en lille butik, som jeg har. Det udfylder de huller der opstår, når man er ene om at drive butikken. Desuden er det en økonomisk overkommelig ordning i forhold til at have en ansat.”
Pernille fortæller, at hun har haft stor succes med de fleksjobbere hun har haft i butikken. En tidligere fleksjobber er nu ansat på ordinære vilkår, og det går virkelig fint med Wioletta som er i fleksjob nu.
”Faktisk var det Jobcenter Nordfyn, der henvendte sig for at høre om det ikke var noget for mig at prøve med en fleksjobber. Jeg gav det en chance, og det virkede rigtig fint. Det gav mig mulighed for at tage nogle timer fri, og så kunne vi også være to når der var behov for det. Jeg håber, at Wioletta vil være der mange år endnu.”
På spørgsmålet om der er noget administrativt bøvl med at have en fleksjobber, svarer Pernille at det er der ikke. Det er ikke meget anderledes end at have en anden ansat:
Det er noget af det bedste
Den fleksjobber der nu er ansat hos Pernille, er Wioletta Dabrowski, som oprindeligt stammer fra Polen, men som er fuldt integreret og taler flydende dansk. Wioletta arbejder i butik Giørtz ni timer om ugen, og det er tre gange tre timer, det udmønter sig i.
”Jeg er meget begejstret for at være hos Pernille. Jeg elsker at arbejde med kunder, og det er noget af det bedste, der er sket i mit liv. Det er en perfekt ordning, der fungerer godt både for Pernille og for mig. Desuden var jeg virkelig træt af at være sygemeldt og bare gå derhjemme, og udover det ville jeg også yde noget frem for bare at modtage.”
Seneste kommentarer